Cambridge Üniversitesi (İngilizce: University of Cambridge veya resmî adıyla The Chancellor, Masters, and Scholars of the University of Cambridge), Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir.[1] yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin[2] Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır. Cambridge 31 bağlı kolej ve 100'ü aşkın akademik departmanın altı okulda organize olmasıyla oluşturulmuştur.[3] Üniversitenin binaları kentin birçok yerine dağılmıştır ve bunlardan birçoğu tarihi öneme sahiptir. Bünyesindeki kolejler kendi kendilerini yönetir ve üniversite bünyesinin ayrılmaz birer parçasıdır. 31 Temmuz 2015 rakamlarına göre üniversitenin toplam geliri 1.638 milyar £ olup bunun 397 milyon £'lik kısmı araştırma bağışları ve sözleşmelerdir.[4] Merkezi üniversite ve bünyesindeki kolejlerin toplam geliri 5.89 milyar £'i bulur ve bu rakam Amerika Birleşik Devletleri dışında bulunan üniversiteler içinde en yüksek bağış anlamına gelmektedir.[5] Altın üçgen olarak adlandırılan Britanya'nın en iyi üniversitelerinden olan Cambridge "Silicon Fen" adı verilen yüksek teknoloji alanının gelişmesine oldukça katkı sağlamıştır.
Oxford Üniversitesi (İngilizce: University of Oxford), Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler[4] üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır.[4][5] Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür.[4] 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır.[6] Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.[7] Oxford, toplam 39 kolejden ve kendi içinde dörde ayrılan akademik bölümlerden oluşmaktadır.[8] Tüm kolejler üniversite içinde özerktir; kendi öğrencilerini seçer, yapısı ve faaliyetlerini kendileri belirler.[9] Bir kent üniversitesi olan Oxford'un ana yerleşkesi yoktur; tüm binaları ve tesisleri şehir merkezi içinde yer almaktadır. Oxford'da lisans öğrenimi kolejlerde "tutorial" adı verilen haftalık dersler ile üniversite fakülteleri ve bölümlerinin sağladığı dersler ve laboratuvar çalışmalarıyla yapılır. Oxford, dünyanın en eski ve en prestijli burslarından olan, bir yüzyılı aşkın zamandır yüksek lisans öğrencilerini üniversiteyle buluşturan Rhodes Bursu'nun merkezidir.[10] Üniversite, dünyanın eski üniversite müzesi olan Ashmolean Müzesi'ne, dünyanın en büyük üniversite yayıncısı[11] olan Oxford University Press'e ve Birleşik Krallık'ın en büyük kütüphane sistemine ev sahipliği yapmaktadır. Oxford'un önemli mezunları arasında pek çok Nobel Ödülü sahibi, 27 Birleşik Krallık başbakanı ve pek çok yabancı devlet başkanı bulunmaktadır.[12] QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nın 2022 yılı verilerine göre dünyanın en iyi ikinci, Avrupa'nın ise en iyi üniversitesi seçilmiştir.[13]
55'ten fazla devlet ve hükûmet başkanı yetiştiren LSE, bunun yanında siyaset, uluslararası ilişkiler ve ekonomi dallarında sayısız ünlü isim yetiştirmiştir.[2] Okulun mezunlarından veya okulda görev yapmış profesörlerden bugüne dek 18 kişi Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür.[2] LSE, İngiliz The Guardian gazetesi tarafından "siyasete dünyadaki diğer tüm üniversitelerden daha çok etki yapan okul" olarak tanımlanmıştır. Okul, 2014 yılında yapılan küresel milyarderler listesinde, Avrupa kıtasında en fazla milyarder yetiştirmiş olan üniversitedir. Üniversite sıralamalarında Londra içinde 1'inci, İngiltere içinde en iyi 3 üniversite arasında bulundan LSE, İngiliz The Times gazetesinin eğitim eki olan THES tarafından da dünya genelinde en iyi 11'inci ve sadece sosyal bilimler alanında ise de Harvard Üniversitesinden sonra dünyada en iyi 2'nci üniversite seçilmiştir. LSE; Antropoloji, İktisat, İşletme, Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası ilişkiler, Felsefe, Sosyoloji, Ekonomi tarihi, Uluslararası Tarih gibi alanlarda 30'dan fazla lisans ve 120'den fazla lisansüstü programı sunmaktadır. Okulun, 2024 yılı itibari ile başkanı, Stanford Hukuk Okulunun eski dekanı, Larry Kramer'dir.[4] LSE, ayrıca dünyanın en büyük sosyal bilimler kütüphanelerinden biri olan İngiliz Siyasal ve İktisadi Bilimler Kütüphanesi'ni (BLPES) bünyesinde barındırmaktadır.
Imperial College London (Londra Emperyal Koleji), kısaca Imperial, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da üniversite. 1907 yılında kraliyet lisansı edinerek Royal College of Science, Royal College of Mines ve City and Guilds College'ın birleşmesiyle kuruldu. Kuruluşunun ardından 1907'de Londra Üniversitesi'ne girdi ve 2007'ye dek bu üniversitenin bir koleji statüsünde kaldı. İlk olarak mühendislik, fizik, metalürji gibi alanlarda eğitim veren Imperial College, zaman içinde beşeri bilimler bölümünün kurulması ve hastanelerle ilişkili tıp okullarıyla birleşmesiyle beraber kapsamını genişletti.[4][5] Son olarak 2004 yılında Imperial College İşletme Okulu açıldı.[6] Üniversitenin 22,445 öğrencisi ve 1,335 akademik personeli vardır.[7][8] Fen bilimleri, mühendislik, tıp ve işletme fakültelerine ayrılır.[9] Günümüzde Imperial College'ı oluşturan kurumların bünyesinde yapılan önemli çalışmaların arasında penisilinin keşfi ve holografinin geliştirilmesi bulunur.[10] Times Higher Education Dünya sıralamalarına göre 2024 itibarıyla dünyanın en iyi sekizinci üniversitesidir.[11] Üniversitenin mezunları ve öğretim üyeleri arasında 14 Nobel Ödülü, iki Fields madalyası sahibi ve 73 Royal Society üyesi bulunur.[12] Ana kampüsü South Kensington'da, Doğa Tarihi Müzesi, Victoria ve Albert Müzesi, Royal Albert Hall, Bilim Müzesi, Kraliyet Coğrafya Topluluğu gibi kültürel kurumlarla aynı bölgede bulunur. Tıp fakültesinin eğitimi St Mary's Hastanesi ve Charing Cross Hastanesi'nin dahil olduğu hastaneler merkezli gerçekleştirilir. Dünyaca ünlü bir işletme okulu olan London Business School, 1965 yılında Imperial College London ve London School of Economics ile ortak girişimler sonucu açılmıştır.[13]
Durham Üniversitesi (İngilizce: Durham University), İngiltere'nin Durham kentinde 1832 yılında kurulmuş olan bir üniversite. İngiltere'nin Oxford ve Cambridge Üniversitelerinden sonra en eski üniversitesidir. Durham Üniversitesi 2012 yılından beri Russell Group üyesidir. Sir Thomas Allen'ın rektörlüğünü yaptığı üniversitenin rektör yardımcısı ise Karen O'Brien'dır. Günümüzde 19.520 öğrencisi vardır.